Η αντιμετώπιση της εξάρθρωσης της επιγονατίδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την έκταση της βλάβης. Οι κύριες μέθοδοι αναλύονται παρακάτω.
1. Συντηρητική Θεραπεία
- Μείωση της δραστηριότητας και ξεκούραση: Σε ήπιες περιπτώσεις, όπου η εξάρθρωση δεν προκαλεί σοβαρές ζημιές, συνιστάται ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον τραυματισμό.
- Παγοθεραπεία: Η εφαρμογή πάγου για 15-20 λεπτά στην περιοχή του γονάτου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs): Χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο και την καταπολέμηση της φλεγμονής.
2. Εγχύσεις Κορτικοστεροειδών
Σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι έντονος και δεν υποχωρεί με την παραδοσιακή θεραπεία, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον πόνο.
3. Χειρουργική Αντιμετώπιση
Σε περιπτώσεις όπου η εξάρθρωση της επιγονατίδας προκαλεί σοβαρές ζημιές στους τένοντες, τους συνδέσμους ή τα οστά, και δεν υποχωρεί με συντηρητικές θεραπείες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σωστής θέσης της επιγονατίδας και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γονάτου.
Μία από τις πιο σύγχρονες και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της εξάρθρωσης επιγονατίδας είναι η αρθροσκόπηση γόνατος. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας και άλλων εργαλείων μέσω μικρών τομών στο γόνατο. Η αρθροσκόπηση γόνατος επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει την άρθρωση με ακρίβεια και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, όπως η σταθεροποίηση της επιγονατίδας ή η αποκατάσταση των τραυματισμένων συνδέσμων. Η αρθροσκόπηση μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας γρηγορότερη ανάρρωση και λιγότερο πόνο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση των συνδέσμων του γονάτου ή ακόμα και η ανακατασκευή της άρθρωσης, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς.