Αρθρίτιδα Και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Τι Είναι Η Αρθρίτιδα Γόνατος;

Η αρθρίτιδα γόνατος αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση η οποία επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος καλύπτει τις επιφάνειες των οστών και διευκολύνει την ομαλή κίνηση της άρθρωσης, υφίσταται φθορά ή καταστροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τριβή των οστών μεταξύ τους, προκαλώντας φλεγμονή και μια σειρά από συμπτώματα τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ασθενή.

Η αρθρίτιδα γόνατος μπορεί να εμφανιστεί μία μόνο περιοχή του γόνατος (την έξω, την έσω ή την επιγονατιδομηριαία άρθρωση). Ανάλογα με την περίπτωση, η πάθηση σταδιακά και όσο περνάει ο χρόνος μπορεί να εξαπλωθεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος είτε και σε ολόκληρο το γόνατο.

Ποια Είδη Αρθρίτιδας Υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το γόνατο, με τους κυριότερους να είναι οι εξής:

  • η οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, η οποία σχετίζεται με τη φθορά του χόνδρου λόγω της γήρανσης ή της υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης.
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή και καταστροφή του χόνδρου.
  • η μετατραυματική αρθρίτιδα: Αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο γόνατο, όπως κάποιο κάταγμα ή τη ρήξη των συνδέσμων, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου.

Ποια Είναι Τα Αίτια Και Ποια Τα Πρώτα Συμπτώματα Της Νόσου;

Αίτια

Τα κύρια αίτια της αρθρίτιδας γόνατος είναι τα παρακάτω:

  • η γήρανση: Η φυσική φθορά του χόνδρου με την πάροδο του χρόνου αποτελεί βασικό παράγοντα επιβάρυνσης του γόνατος, με πιθανή εξέλιξη την πρόκληση αρθρίτιδας. Αξίζει να σημειωθεί πως η πάθηση εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40 και κατά κύριο λόγο σε γυναίκες.
  • κάποιος τραυματισμός: Προηγούμενοι τραυματισμοί, όπως ρήξεις συνδέσμων ή κατάγματα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.
  • η γενετική προδιάθεση και η κληρονομικότητα: Το οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.
  • η παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις του γόνατος, επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό τη φθορά του χόνδρου.
  • η υπερβολική χρήση και η έντονη δραστηριότητα: Επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή δραστηριότητες οι οποίες καταπονούν το γόνατο μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Πρώτα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με αρθρίτιδα γόνατος σε αρχικό στάδιο ή και μετέπειτα μπορεί να είναι:

  • έντονος πόνος: Το αίσθημα άλγους μπορεί να υπάρχει κατά τη διάρκεια της κίνησης ή μετά το πέρας αυτής.
  • δυσκαμψία: Μειωμένη ευκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από περιόδους σύντομης ή πολύωρης αδράνειας.
  • οίδημα: Το πρήξιμο γύρω από την άρθρωση αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρεί ένας ασθενής, ο οποίος θα διαγνωστεί τελικά με αρθρίτιδα γόνατος.
  • αίσθημα “τριξίματος”: Ο ήχος ή η αίσθηση τριβής κατά την κίνηση του γόνατος γίνεται πολύ έντονη στην περίπτωση της αρθρίτιδας γόνατος.
  • μειωμένο εύρος κίνησης: Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται δυσκολία κατά την πλήρη κάμψη ή έκταση του γόνατος.

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Αρθρίτιδας Γόνατος;

Η διάγνωση της αρθρίτιδας γόνατος πραγματοποιείται από ορθοπαιδικό χειρουργό και βασίζεται στις εξής ενέργειες:

  • λήψη πλήρους οικογενειακού και ιατρικού ιστορικού του ασθενή: Σε αρχικό στάδιο, πραγματοποιείται συζήτηση με τον ασθενή όπου, εκτός από το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό του τα οποία μελετά ο γιατρός, καταγράφονται τα συμπτώματα, η διάρκειά τους και τυχόν προηγούμενοι τραυματισμοί.
  • πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης: Ακολουθεί πάντα η φυσική εξέταση του ασθενή, προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί η άρθρωση με βάση τα σημεία πόνου και την έντασή του, την ύπαρξη οιδήματος, τη δυσκαμψία που παρατηρείται και το εύρος της κίνησης.
  • διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων: Οι ακτινογραφίες στοχεύουν στην ανίχνευση της φθοράς του χόνδρου, της στένωσης του μεσάρθριου διαστήματος ή της παρουσίας οστεοφύτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία προκειμένου να γίνει ακόμα πιο λεπτομερής αξιολόγηση των μαλακών ιστών.

Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Θεραπείες Για Την Αντιμετώπισή Της;

Η θεραπεία της αρθρίτιδας γόνατος μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και την ανταπόκριση του ασθενή στη μέθοδο αντιμετώπισης η οποία εφαρμόστηκε αρχικά.

Συντηρητικές Θεραπείες

Τα συντηρητικά μέσα αποτελούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος. Τα βασικά συντηρητικά μέσα είναι τα παρακάτω:

  • η φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή αποτελεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση της πάθησης.
  • η φυσικοθεραπεία: Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, τη βελτίωση της ευκαμψίας και τη διατήρηση του εύρους κίνησης.
  • ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η μείωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή των δραστηριοτήτων εκείνων οι οποίες καταπονούν το γόνατο και η χρήση βοηθημάτων κατά την κίνηση, όπως είναι το μπαστούνι, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση του ασθενή.

Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μια ειδική κατηγορία μεθόδων αντιμετώπισης της πάθησης και περιλαμβάνουν τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, τις ενέσεις πλάσματος PRP το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος, με στόχο τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της κινητικότητας.

Χειρουργικές Θεραπείες

Το χειρουργείο αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις τη μοναδική μέθοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος, ειδικά όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Οι χειρουργικές επιλογές που έχει ο ορθοπαιδικός χειρουργός σήμερα είναι οι εξής:

  • η αρθροσκόπηση: Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την απομάκρυνση του φθαρμένου ιστού ή οστεοφύτων.
  • η οστεοτομία: Η επέμβαση αυτή στοχεύει στη διαμόρφωση των οστών για τη βελτίωση της κατανομής φορτίου στην άρθρωση.
  • η αρθροπλαστική γόνατος: Κατά τη χειρουργική αυτή επέμβαση γίνεται αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή πρόθεση

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τον βαθμό σοβαρότητας της αρθρίτιδας, την ηλικία του ασθενή και τον τρόπο ζωής του. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή διαχείριση της πάθησης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ο Δρ. Γεώργιος Μίχας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Επιμελητής Ευρωκλινικής Αθηνών, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και να λύσει τυχόν απορίες σας. Μάθετε τι είναι, ποια τα αίτιά της και τα πρώτα συμπτώματά της, με ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκεται και ποιες επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπισή της. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί του μέσω τηλεφώνου ή στέλνοντας το μήνυμά σας μέσω της ειδικά σχεδιασμένης φόρμας επικοινωνίας και προγραμματίστε το ραντεβού σας για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας της πάθησης.

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας