Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Τι Είναι Η Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση, εξού και εκφυλιστική αρθρίτιδα ισχίου, που επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου, οδηγώντας σε προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ο αρθρικός χόνδρος είναι η λεία επιφάνεια που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών και εξασφαλίζει την ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Όταν αυτός φθείρεται και σημειώνεται σταδιακή απώλειά του, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος, δυσκαμψία και προβλήματα στο περπάτημα.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας και τον πιο συχνό λόγο για να υποβληθεί κανείς στη χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου. Η πάθηση αυτή επηρεάζει, κατά κύριο λόγο, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μετά την ηλικία των 60 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ανθρώπους, συνήθως λόγω κάποιου τραυματισμού ή γενετικής προδιάθεσης.

Ποια Είδη Αρθρίτιδας Υπάρχουν;

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες παθήσεις των αρθρώσεων. Τα κύρια είδη αρθρίτιδας τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το ισχίο, τα χέρια, τον αυχένα ή άλλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος είναι τα εξής:

  • η οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα: Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο και μπορεί να αφορά μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής, με τη δευτεροπαθή να αποτελεί τη συχνότερη μορφή της.
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης κυρίως και μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και δυσκαμψία.
  • η ουρική αρθρίτιδα: Η ουρική αρθρίτιδα, γνωστή περισσότερο ως “ποδάγρα” προκαλείται συνήθως όταν αυξάνεται η συσσώρευση του ουρικού οξέος στο αίμα, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται “υπερουριχαιμία”. Ωστόσο, άνθρωποι με υπερουριχαιμία δεν είναι απαραίτητο πως θα εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα.
  • η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Αυτή η μορφή αρθρίτιδας σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις περιφερικά αυτής. Βασικά συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας είναι ο οξύς πόνος και η δυσκαμψία, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αγκύλωση, εξού και το όνομά της.
  • η ιδιοπαθής νεανική αρθρίτιδα: Η ιδιοπαθής νεανική αρθρίτιδα αποτελεί την αρθρίτιδα η οποία αφορά τα παιδιά και τους εφήβους κυρίως, με σαφή “προτίμηση” στα κορίτσια. Η ακαμψία και η φλεγμονή αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδιοπαθούς νεανικής αρθρίτιδας και έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 6 εβδομάδων.
  • η ψωριασική αρθρίτιδα: Συνοδεύει συχνά την ψωρίαση και μπορεί να επηρεάσει πολλές αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου. Το πρήξιμο και ο πόνος αποτελούν βασικά συμπτώματά της, όπως και η αυξημένη θερμότητα που παρατηρείται στις αρθρώσεις.
  • η μετατραυματική αρθρίτιδα: Η μετατραυματική αρθρίτιδα, όπως μαρτυρά και το όνομά της, προκαλείται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στην άρθρωση, όπως κάποιο κάταγμα ή εξάρθρωση.

Ποια Τα Αίτια Και Ποια Τα Συμπτώματα Της Οστεοαρθρίτιδας;

Αίτια

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι πιθανό να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Όσον αφορά την πρωτογενή οστεοαρθρίτιδα, η αιτία η οποία την προκαλεί δεν είναι σαφής, γι’ αυτό και πολλέ φορές αναφέρεται ως ιδιοπαθής οστεοαρθρίτιδα, ενώ η κληρονομικότητα και η γενετική προδιάθεση φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Άτομα, δηλαδή, με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και τα ίδια οστεοαρθρίτιδα.

Ενδεχόμενοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να ενοχοποιηθούν για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας, κυρίως της δευτεροπαθούς, η οποία είναι πιο συχνή σε ανθρώπους μικρότερους των 65 ετών, είναι οι παρακάτω:

  • η ηλικία: Η φθορά της άρθρωσης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • η υπερβολική χρήση ή καταπόνηση της άρθρωσης λόγω σωματικής δραστηριότητας:
  • η παχυσαρκία, η οποία αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις:
  • οι διάφοροι τραυματισμοί ισχίο: Κάποιο κάταγμα, εξάρθρωση ή τραυματισμός του χόνδρου μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εκφυλιστική αρθρίτιδα ισχίου.
  • κάποιες παθήσεις: Διάφορες παθήσεις, όπως η δυσπλασία του ισχίου η οποία αποτελεί μια εκ γενετής πάθηση και επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα.  

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν την οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, ενώ εξαρτώνται βάσει του αν πρόκειται για αρχόμενη ή προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα. Η βασική συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι η ακόλουθη:

  • πόνος στο ισχίο, οξύς και εντελώς ξαφνικός ή που αυξάνεται σταδιακά: Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου και το περπάτημα συνδέονται πολύ συχνά, καθώς ο ασθενής ταλαιπωρείται από πόνο κατά τη βάδιση και κίνηση. Ωστόσο, το άλγος που εντοπίζεται στην άρθρωση ή και σε άλλα σημεία του σώματος ενδέχεται να εμφανιστεί και κατά τον ύπνο.
  • δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης: Πολλοί ασθενείς οι οποίοι διαγιγνώσκονται με οστεοαρθρίτιδα ισχίου παρατηρούν δυσκολία ακόμα και σε καθημερινές διαδικασίες, όπως το να φορέσουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους.

Ακόμα, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου παρατηρούν συχνά και κάποιο ή κάποια από τα εξής συμπτώματα:

  • αίσθημα τριβής ή ήχοι “τριξίματος” κατά την κίνηση
  • οίδημα (πρήξιμο) και φλεγμονή στην περιοχή του ισχίου
  • μυϊκή αδυναμία λόγω της μειωμένης χρήσης της άρθρωσης
  • αίσθηση ανισοσκελίας ανάμεσα στα δύο πόδια, εξαιτίας της σταδιακής υποχώρησης του χόνδρου μεταξύ των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χωλότητα

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Οστεοαρθρίτιδας;

Προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση της πάθησης με βάση τα συμπτώματα, τα οποία παρουσιάζει ο ασθενής, ο ορθοπαιδικός χειρουργός, ο οποίος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα ισχίου θα:

  • προχωρήσει σε λήψη του πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενή, αλλά και του οικογενειακού: Ο γιατρός καταγράφει και αξιολογεί τα συμπτώματα τα οποία έχει παρατηρήσει ο ασθενής, την ένταση και τη διάρκειά τους, καθώς και τυχόν προδιαθεσικούς παράγοντες.
  • πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση του ασθενή: Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει την αξιολόγηση τόσο της κινητικότητας του ισχίου όσο και της παρουσίας πόνου.
  • διενεργήσει την απαραίτητη ακτινογραφία: Μια απλή ακτινογραφία αρκεί προκειμένου να διαγνωστεί με σιγουριά η πάθηση και να ξεκινήσει να σχεδιάζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή.

Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία, ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι πάντα απαραίτητο να πραγματοποιηθούν. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα κρίνει κατά πόσο χρειάζονται, ανάλογα με τα ευρήματά του από τις υπόλοιπες διαδικασίες και εξετάσεις που θα διενεργήσει.

Ποιες Είναι Οι Εναλλακτικές Θεραπείες Για την Αντιμετώπιση Της Νόσου;

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την κατάσταση του εκάστοτε ασθενή. Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργικές ή συντηρητικές επιλογές, καθώς και εναλλακτικές θεραπείες.

Συντηρητικές Θεραπείες

Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή θεραπείας για κάθε έναν ασθενή, ο οποίος θα διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις, διάφορες συντηρητικές και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

  • η φαρμακευτική αγωγή: Χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • η φυσικοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης και βελτίωσης της κινητικότητας.
  • ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής: Απώλεια βάρους και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το ισχίο.
  • η ένεση υαλουρονικού οξέος: Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος βοηθούν στη λίπανση της άρθρωσης και στη μείωση του πόνου.
  • κάποιες βιολογικές θεραπείες: Θεραπείες όπως οι ενέσεις PRP με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπλαση του χόνδρου.

Χειρουργικές Επιλογές

Σε περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές μέθοδοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή η μέθοδος βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης αποτελεί τη μοναδική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της κινητικότητας και της καθημερινότητας του ασθενή.

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί το χειρουργείο το οποίο πραγματοποιείται σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου, όταν η πάθηση έχει προχωρήσει. Κατά τη χειρουργική αυτή επέμβαση πραγματοποιείται αντικατάσταση των αλλοιωμένων τμημάτων της κοτύλης και μηριαίας κεφαλής με εμφυτεύματα από μεταλλικά κράματα και από πολυαιθυλένιο.

Η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο Δρ. Γεώργιος Μίχας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Επιμελητής Ευρωκλινικής Αθηνών, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει πλήρως σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και να απαντήσει στα ερωτήματά της. Μάθετε τι είναι, από τι προκαλείται, με ποια συμπτώματα εκφράζεται, πώς διαγιγνώσκεται και ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας που υπάρχουν. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί του μέσω τηλεφώνου ή στέλνοντας το μήνυμά σας μέσω της ειδικά σχεδιασμένης φόρμας επικοινωνίας και κλείστε το ραντεβού σας για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας