Ρήξη Μηνίσκου

Τι Είναι Ρήξη Μηνίσκου & Πώς Προκαλείται;

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις πιο συχνές κακώσεις του γονάτου, που αφορά τους μηνίσκους, τους ημισφαιρικούς χόνδρους δηλαδή που λειτουργούν ως αμορτισέρ μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Ο μηνίσκος βοηθά στη σταθεροποίηση της άρθρωσης, την απορρόφηση των κραδασμών και την κατανομή της πίεσης. Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να συμβεί λόγω απότομων κινήσεων, υπερβολικής πίεσης ή τραυματισμών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι παράγοντες που προκαλούν τη ρήξη περιλαμβάνουν την κακή στάση σώματος, τις απότομες στροφικές κινήσεις ή την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του γονάτου.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Ρήξης Μηνίσκου – Πώς Το Καταλαβαίνεις;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου, τα οποία δίνουν την απάντηση στο πολύ συχνό ερώτημα των ασθενών “Πώς το καταλαβαίνεις ότι έχεις ρήξη μηνίσκου;” είναι τα εξής:

  • Πόνος στο γόνατο: Ο πόνος είναι συνήθως εντοπισμένος στη θέση της ρήξης και μπορεί να επιδεινώνεται κατά το περπάτημα ή τις δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση του γονάτου.
  • Πρήξιμο: Το γόνατο μπορεί να πρηστεί λίγες ώρες ή μέρες μετά τον τραυματισμό.
  • Αίσθημα μπλοκαρίσματος: Κατά την προσπάθεια να λυγίσει, δίνει την αίσθηση ότι “κολλάει”
  • Αδυναμία του γονάτου: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται το γόνατο αδύναμο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η στήριξή του.

Ποια Είναι Τα Είδη Της Ρήξης Μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να έχει διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το σημείο και τον τρόπο της ρήξης. Οι κυριότεροι τύποι είναι:

  • Ρήξη του έσω μηνίσκου: Συνήθως προκαλείται από στροφικές κινήσεις και είναι πιο συνηθισμένη από τη ρήξη του έξω μηνίσκου. Στο σημείο αυτό, η ζημιά μπορεί να είναι πιο σοβαρή λόγω της περιορισμένης αιμάτωσης.
  • Ρήξη του έξω μηνίσκου: Είναι λιγότερο συχνή, αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα πόνου και περιορισμό της κινητικότητας.
  • Ρήξη οπισθίου κέρατος: Αυτή η ρήξη συνήθως προκαλεί πιο σοβαρά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τη σταθερότητα του γονάτου.
  • Μερική ρήξη: Η ρήξη μπορεί να είναι μερική, δηλαδή να επηρεάζει μόνο μέρος του μηνίσκου, κάτι που ενδέχεται να απαιτήσει λιγότερη επεμβατική θεραπεία.
  • Πλήρης ρήξη: Όταν ο μηνίσκος είναι πλήρως διαχωρισμένος, συχνά απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.

Πως Γίνεται Η Διάγνωση Της Ρήξης Μηνίσκου;

Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Αρχικά, ο γιατρός θα εκτιμήσει τα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση για να ελέγξει την κινητικότητα του γονάτου και την παρουσία πόνου ή πρηξίματος. Εάν κρίνεται αναγκαίο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει:

  • Μαγνητική τομογραφία (MRI): Είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση της ρήξης μηνίσκου και άλλων τραυματισμών στον χόνδρο και τους συνδέσμους του γονάτου.
  • Αρθροσκόπηση: Ανάλογα με την περίπτωση, η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ποια Είναι Η Κατάλληλη Θεραπεία;

Η θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον τύπο της ρήξης. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση του μηνίσκου, και η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας βασίζεται στη διάγνωση και την ηλικία του ασθενούς, καθώς και στο επίπεδο δραστηριότητάς του.

  1. Συντηρητική θεραπεία: Σε ήπιες περιπτώσεις ρήξης ή όταν η ρήξη αφορά το εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου, μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, χρήση νάρθηκα και φυσικοθεραπεία για να βελτιωθεί η κινητικότητα του γονάτου και να μειωθεί ο πόνος. Αν η ρήξη είναι μικρή και δεν προκαλεί σταθερότητα του γονάτου, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι αρκετή.
  2. Αρθροσκόπηση γόνατος: Η αρθροσκόπηση γονάτου είναι η πιο συχνή και αποτελεσματική διαδικασία για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία, κατά την οποία εισάγεται μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) στο γόνατο μέσω μικρών τομών. Ο χειρουργός μπορεί να δει με ακρίβεια την περιοχή της ρήξης και να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Συρραφή μηνίσκου: Σε περιπτώσεις όπου η ρήξη αφορά το εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου και υπάρχει καλή αιμάτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί συρραφή του μηνίσκου. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αποκατάσταση του μηνίσκου και την αποφυγή περαιτέρω βλάβης στο γόνατο.
  • Μηνισκεκτομή: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν η ρήξη είναι εκτεταμένη, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργείο για την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου. Η μηνισκεκτομή ανακουφίζει από τον πόνο και αποκαθιστά τη λειτουργικότητα του γονάτου, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του.
  1. Φυσικοθεραπεία: Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση ή σε πιο ήπιες περιπτώσεις, η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για την αποκατάσταση της κινητικότητας του γονάτου και την ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινητικότητας συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του γονάτου και στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Στη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή παυσίπονα για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συστήσει εγχύσεις κορτιζόνης για να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο στο γόνατο.

Η σωστή επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη διάγνωση και τις ανάγκες του ασθενούς. Στην περίπτωση που τα συντηρητικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά ή η ρήξη είναι εκτεταμένη, η αρθροσκόπηση γονάτου αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου.

Ποιος Είναι Ο Χρόνος Αποκατάστασης Μετά Το Χειρουργείο;

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά τη χειρουργική επέμβαση για ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης. Για την αρθροσκόπηση μηνίσκου, ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να είναι από 4 έως 6 εβδομάδες για μερική μηνισκεκτομή. Σε περίπτωση συρραφής μηνίσκου, η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες, καθώς απαιτείται χρόνος για να επουλωθεί το τραυματισμένο τμήμα του μηνίσκου.

Ποιο Είναι Το Κόστος Της Αρθροσκόπησης Μηνίσκου;

Το κόστος της αρθροσκόπησης μηνίσκου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συνήθως, η αρθροσκόπηση είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία, που σημαίνει μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση. Η ακριβής εκτίμηση του κόστους για μια τέτοια εγχείρηση μπορεί να γίνει με βάση τη διάγνωση, τις συγκεκριμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και τις ιδιαιτερότητες του περιστατικού.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα στο γόνατό σας και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ρήξη μηνίσκου, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Ο Δρ. Γεώργιος Μίχας, εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός, θα σας εξηγήσει τι είναι η συγκεκριμένη πάθηση και θα σας καθοδηγήσει στην ακριβή διάγνωση και την καταλληλότερη θεραπεία για την περίπτωσή σας. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί του για να προγραμματίσετε μια προσωπική επίσκεψη και να συζητήσετε τις καλύτερες επιλογές για την αποκατάστασή σας.

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας