Τενοντίτιδα Καρπού

Τι Είναι Τενοντίτιδα Καρπού & Σε Ποια Είδη Διακρίνεται;

Η τενοντίτιδα καρπού είναι η φλεγμονή των τενόντων που ελέγχουν τις κινήσεις του χεριού και των δαχτύλων, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Η πάθηση αυτή συμβαίνει όταν οι τένοντες γύρω από τον καρπό φλεγμαίνουν λόγω υπερβολικής ή επαναλαμβανόμενης χρήσης του χεριού. Το πόσο καιρό κάνει να περάσει η τενοντίτιδα στα χέρια εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του ατόμου, περιορίζοντας τη δυνατότητα για απλές κινήσεις και δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, το πιάσιμο αντικειμένων ή το άνοιγμα μιας πόρτας.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να διακριθεί σε διάφορα είδη, ανάλογα με τον τένοντα που επηρεάζεται.

Τα πιο κοινά είδη περιλαμβάνουν:

  • Τενοντίτιδα του εκτεινόμενου τένοντα: Συμβαίνει συνήθως όταν υπερφορτώνεται ο τένοντας του καρπού που επιτρέπει το άνοιγμα και το κλείσιμο του χεριού.
  • Τενοντίτιδα του καμπτήρα τένοντα: Επηρεάζει τους τένοντες που επιτρέπουν το κατέβασμα των δαχτύλων και την κάμψη του χεριού.
  • Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Ένα συχνό πρόβλημα που συνδέεται με τη φλεγμονή των τενόντων στον καρπό και προκαλεί πόνο και μούδιασμα.

Ποια Τα Συμπτώματα Της Τενοντίτιδας Στον Καρπό;

Η τενοντίτιδα στον καρπό συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος: Στην περιοχή του καρπού, που ενδέχεται να επιδεινώνεται με τη χρήση του χεριού ή κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση.
  • Δυσκαμψία και πρήξιμο: Μειωμένη κινητικότητα στο χέρι και πρήξιμο στην περιοχή του τένοντα.
  • Ευαισθησία: Στην περιοχή του καρπού που μπορεί να αγγιχτεί ή να προκαλέσει πόνο με την εφαρμογή πίεσης.
  • Ζεστασιά και ερυθρότητα: Αυξημένη θερμοκρασία και ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή λόγω της φλεγμονής.
  • Αδυναμία ή περιορισμένη κίνηση: Ο πόνος και η φλεγμονή επηρεάζουν τη δυνατότητα του χεριού να εκτελεί καθημερινές κινήσεις.

Ποια Είναι Τα Αίτια Εμφάνισης Τενοντίτιδας Στο Χέρι;

Η τενοντίτιδα στο χέρι και τον καρπό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Επαναλαμβανόμενη χρήση ή υπερφόρτωση: Η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση των χεριών, όπως σε αθλητικές δραστηριότητες ή εργασία με υπολογιστές, μπορεί να προκαλέσει φθορά στους τένοντες και φλεγμονή.
  • Άμεσος τραυματισμός ή διάστρεμμα: Ένας τραυματισμός στον καρπό ή το χέρι μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.
  • Κακή στάση σώματος: Λανθασμένη στάση ή τεχνική κατά τη διάρκεια της εργασίας ή άσκησης μπορεί να καταπονήσει τους τένοντες του καρπού.
  • Ηλικία: Η φυσική γήρανση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των τενόντων και αυξημένη ευαισθησία σε τραυματισμούς.

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Τενοντίτιδας Στον Καρπό;

Η διάγνωση της τενοντίτιδας του καρπού γίνεται με τη βοήθεια:

  • Ιατρικού ιστορικού και φυσικής εξέτασης: Ο γιατρός εξετάζει τα συμπτώματα, το επίπεδο του πόνου και τη δυνατότητα κίνησης του χεριού.
  • Απεικονιστικών εξετάσεων: Η υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιούνται για την καλύτερη αξιολόγηση της φλεγμονής και της κατάστασης των τενόντων και των γύρω ιστών.

Ποια Είναι Η Κατάλληλη Αντιμετώπιση - Θεραπεία Για Την Τενοντίτιδα;

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του καρπού εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι κύριες μέθοδοι για την αντιμετώπισή της περιγράφονται παρακάτω.

  1. Συντηρητική Θεραπεία (Ξεκούραση – Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα)

Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση είναι η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση: Αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο και καταπόνηση του καρπού για να μπορέσουν οι τένοντες να επουλωθούν.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.
  • Παγοθεραπεία: Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή του καρπού για 15-20 λεπτά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
  1. Εγχύσεις Κορτικοστεροειδών ή Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων (PRP)

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, μια ένεση για την έγχυση κορτικοστεροειδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Επίσης, η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP) μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τενόντων, ενισχύοντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού.

  1. Χειρουργική Αντιμετώπιση Για Απελευθέρωση Του Τένοντα

Σε περιπτώσεις όπου ένας ασθενής με τενοντίτιδα χεριών δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αναγκαία. Η διαδικασία περιλαμβάνει την απελευθέρωση του τένοντα ή την αφαίρεση των κατεστραμμένων ιστών. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται, συνήθως, μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Πόσο Καιρό Κάνει Να Περάσει Η Τενοντίτιδα Καρπού;

Ο χρόνος αποκατάστασης από την τενοντίτιδα του καρπού εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη θεραπεία που ακολουθείται. Σε ήπιες περιπτώσεις, η τενοντίτιδα μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε 2-4 εβδομάδες με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η θεραπεία είναι καθυστερημένη, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 2-6 μήνες ή περισσότερο. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας και στην αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών.

Η τενοντίτιδα του καρπού είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού και την αποφυγή χρόνιων προβλημάτων. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον καρπό, μην αμελήσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να εξετάσετε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας και αποκατάστασης.

Ο Δρ. Γεώργιος Μίχας, εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας μιλήσει σχετικά με τις βιολογικές θεραπείες και όλους τους τρόπους αντιμετώπισης της τενοντίτιδας του καρπού. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί του σήμερα για να προγραμματίστε μια επίσκεψη για διάγνωση και τη θεραπεία που θα ανακουφίσει τον πόνο και τα λοιπά συμπτώματα, θα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του χεριού σας και θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες με ασφάλεια!

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας