Τενοντίτιδα Ώμου

Τι Είναι Η Τενοντίτιδα Ώμου & Ποια Τα Συμπτώματά Της;

Η τενοντίτιδα ώμου είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των τενόντων του ώμου, συνήθως του τένοντα του υπερακανθίου (εξού και η ονομασία “ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου”), ενός από τους κύριους τένοντες που συμβάλλουν στην κίνηση του ώμου. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ύπνος και οι καθημερινές δραστηριότητες. Ο πόνος είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια ή μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση του ώμου, ειδικά όταν γίνεται ανύψωση του χεριού ή στροφές.

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου είναι τα εξής:

  • Πόνος στους ώμους: Συνήθως, ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται στην μπροστινή ή εξωτερική περιοχή του και μπορεί να επεκταθεί στον άνω βραχίονα ή την περιοχή της ωμοπλάτης.
  • Περιορισμένη κινητικότητα: Δυσκολία στην κίνηση του ώμου, όπως το σήκωμα του χεριού πάνω από το κεφάλι.
  • Αίσθημα αδυναμίας: Στον ώμο και το χέρι, κυρίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να σηκώσει ή να κρατήσει κάτι.
  • Πρήξιμο ή ζεστασιά στην περιοχή του ώμου λόγω της φλεγμονής

Ποια Είναι Τα Αίτια Εμφάνισης Τενοντίτιδας Στον Ώμο;

Η τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και προκαλείται, συνήθως, από τα εξής αίτια:

  • Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση: Η υπερβολική χρήση του ώμου σε αθλητικές δραστηριότητες ή δουλειά που απαιτεί έντονη ή επαναλαμβανόμενη κίνηση του ώμου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους τένοντες.
  • Τραυματισμούς ή κάποιο διάστρεμμα: Ένας ξαφνικός τραυματισμός ή η μεγάλη ένταση στους μυς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των τενόντων.
  • Ηλικία: Η φυσική γήρανση και η μείωση της ελαστικότητας των τενόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τενοντίτιδα, καθώς τα οστά και οι τένοντες καταποντίζονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Ασθένειες ή φλεγμονώδης καταστάσεις: Καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Τενοντίτιδας Στον Ώμο;

Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου βασίζεται στην κλινική εξέταση και σε απεικονιστικές εξετάσεις. Ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο για να προσδιορίσει την ένταση του πόνου, την περιοχή που εντοπίζεται και τη μείωση της κινητικότητας. Ορισμένες διαγνωστικές μέθοδοι είναι οι παρακάτω:

  • Ακτινογραφίες: Χρησιμοποιούνται για να αποκλειστούν άλλες αιτίες του πόνου, όπως κατάγματα.
  • Μαγνητική Τομογραφία (MRI): Παρέχει εικόνα των τενόντων και των γύρω ιστών, επιτρέποντας στον γιατρό να διαγνώσει τη φλεγμονή ή άλλες βλάβες.
  • Υπερηχογράφημα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των τενόντων και για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φλεγμονή ή ρήξη.

Ποια Είναι Η Κατάλληλη Αντιμετώπιση - Θεραπεία Για Την Τενοντίτιδα;

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση, η θεραπεία για την τενοντίτιδα του ώμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την έκταση της βλάβης. Στις βασικές θεραπείες περιλαμβάνονται οι εξής:

  1. Συντηρητική Θεραπεία

Στις αρχικές φάσεις, η συντηρητική θεραπεία είναι η πιο κοινή προσέγγιση και αποτελείται από:

  • Ξεκούραση: Αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή καταπόνηση στον ώμο για να επιτραπεί η επούλωση. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει, επίσης, το δέσιμο του ώμου με νάρθηκα.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs): Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
  • Παγοθεραπεία: Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή του ώμου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος.
  • Διατροφή: Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου δεν είναι για την ώρα απολύτως ξεκάθαρος. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, όμως, πως ένα ισορροπημένο πρόγραμμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ω-3, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
  1. Εγχύσεις Κορτικοστεροειδών Ή Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων (PRP)

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών ή αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες (PRP) μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και να επιταχύνουν την επούλωση. Η έγχυση PRP χρησιμοποιεί τα αυξητικά συστατικά του αίματος του ασθενούς για να ενισχύσει την αναγέννηση των τενόντων.

  1. Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Επέμβαση Με Αρθροσκόπηση Ώμου

Εάν οι παραπάνω θεραπείες δεν αποφέρουν αποτελέσματα, η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρεθούν τυχόν κατεστραμμένοι ιστοί ή να αποκατασταθούν οι τένοντες του ώμου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία απαιτεί μικρές τομές και μια κάμερα για να γίνει η διάγνωση και η θεραπεία, προσφέροντας γρήγορη ανάρρωση.

Ποιες Είναι Οι Επιπλοκές Της Τενοντίτιδας Ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • Θυλακίτιδα: Φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, η οποία προκαλεί περαιτέρω περιορισμό στην κίνηση του ώμου.
  • Ρήξη του τένοντα: Σε πιο προχωρημένα στάδια, η υπερβολική φθορά του τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη ρήξη, γεγονός που απαιτεί χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση.
  • Μόνιμη αδυναμία και πόνος: Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η τενοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμο πόνο και περιορισμένη κινητικότητα στον ώμο, επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών και την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας του ώμου. Αν υποφέρετε από πόνο στον ώμο, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Πόσο Καιρό Κάνει Να Περάσει Η Τενοντίτιδα Ώμου;

Ο χρόνος αποκατάστασης από την τενοντίτιδα ώμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται. Σε ήπιες περιπτώσεις, η ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί σε 2-6 εβδομάδες με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, για σοβαρότερες περιπτώσεις που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση, ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να φτάσει 3-6 μήνες.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα στον ώμο σας, πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον Δρ. Γεώργιο Μίχα για την ακριβή διάγνωση και θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου. Ο Δρ. Μίχας, εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, μπορεί να σας βοηθήσει με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες όπως η αρθροσκόπηση ώμου  και οι βιολογικές θεραπείες για ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση.

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επικοινωνήστε μαζί μας